Aanleveren van 3d print bestanden

Voor het printen van een 3D object heeft u een digitaal 3D model nodig. Dit bestand moet afkomstig zijn uit een 3D teken- of cadpakket (bijvoorbeeld Google Sketchup). De meeste bestanden die uit de huidige pakketten geëxporteerd kunnen worden zijn te verwerken naar een printbaar .stl bestand.

 

Bestandsformaat

Een .stl of .3mf is direct te verwerken. Andere 3D bestands-formaten kunnen vaak geconverteerd worden naar .stl of .3mf formaat.

Print formaat

Een 3D model mag een formaat hebben van maximaal 200x200x200mm.

Gesloten oppervlakten


Een printbaar model mag geen gaten in het oppervlak hebben. Als dat het geval is, dan moet je de gaten vinden en ze sluiten. Het model moet “waterdicht” zijn.

Wanddikte


Veel visuele 3D-modellen (bijvoorbeeld 3D-modellen bestemd voor games) hebben alleen visuele doeleinden en hebben de wanden van het 3D model geen dikte. Printers hebben echter informatie nodig over hoe dik je de wand van je object wilt laten zijn.

Minimale wanddikte wordt gedefinieerd is de dikte die uw model op een bepaald punt moet hebben. Wij raden een wanddikte aan van minimaal 2mm. Wanneer een wand geen dikte heeft is de kans groot dat deze wand niet gezien wordt door de 3D printer en dus ook niet geprint zal worden.

Support

3D-prints worden laag voor laag opgebouwd van onder naar boven, daarom worden onderdelen die uitsteken met “support” geprint. Wij raden aan om de onderdelen die uitsteken tot een minimum te houden en zo klein mogelijk te houden.

Materiaal

PLA Plastic (Polylactic Acid)
PLA is biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet. Hierdoor wordt het ook wel het “groene” plastic genoemd. 


 

 

 3d-yoda

3D geprint testmodel Yoda
Oranje PLA

 

3d-schaakstuk

Schaakstuk geprint in 3D
Wit PLA

y